Välkommen till seminariet ”Globala utmaningar, lokala möjligheter” 13 november kl 17 i Stockholm

Av mariahook 26 oktober, 2013

Sweco och Arkitekter utan gränser bjuder in till en seminarieserie om de utmaningar vi står inför vår strävan efter ett mer hållbart samhälle.

Observera att tidigare satta datumet för detta seminarium är framflyttad till 13 november.

Under fyra tillfällen går vi igenom arkitektens möjligheter och fallgropar i flera internationella projekt. Vi ställer oss frågan om medborgarsamverkan kan främja social hållbarhet. Vi tar del av konkreta projekt där man försökt reducera verkningarna av naturkatastrofer och utvecklat byggtekniker som utgår från platsens förutsättningar.Första seminariet ägde rum i våras då vi diskuterade vad som händer i mötet mellan gräsrötter/lokala organisationer och olika länders export av hållbara städer. Andra seminariet behandlade hur medborgardeltagande möjliggör en hållbar utveckling.

Seminarie 3
13 nov kl 17-19

Hur bygger man ett samhälle som är tillräckligt robust för att hantera en katastrof? 
Vi kommer med stor sannolikhet framöver att se ökade konflikter och kriser efter naturfenomen som jordbävningar, översvämningar och torka. Hur kan vi som arkitekter verka i konfliktområden? Hur tillgodoser vi människors behov av vatten och sanitet i flyktingläger och hur kan epidemier förebyggas? Hur kan vi lokalt involvera människor till ett försök att förändra sina dagliga liv i områden med väpnade konflikter som begränsning?

Två föreläsare med olika erfarenhet av att jobba i konfliktområden ger sina perspektiv på de utmaningar vi står inför.

Plats: Swecohuset, Gjörwellsgatan 22, Marieberg i Stockholm
Kostnadsfritt.
Smörgås serveras under seminariet.

Anmäl dig här till seminarie 3.
Antalet platser är begränsade.
OSA senast 10 nov.

 

2 föreläsare à 30 min, debatt ca 30 min

Moderator:
Rebecka Gordan 
journalist på tidskriften Arkitekten.

Föreläsare:
Mikael Mangold, vatteningenjör med master i arkitektur, Läkare Utan Gränser.

”Läkare Utan Gränsers arbete i katastrofområden – exempel från väpnade konflikter i Jonglei, Syd Sudan”. 
Förberedelser för katastrofer sker på flera olika sätt och varierar mycket beroende på lokal kontext samt vilken typ av katastrof man förbereder sig för. Byggnation och infrastrukturuppgraderingar i katastrofområden skiljer sig också avsevärt åt från fall till fall. Två uppdrag i Syd Sudan blir primära exempel på vad arbete på plats kan innebära.

Joanna Heilig, arkitekt verksam i Lund och aktiv i det svensk-palestinska samarbetsprojekt som pågår inom Arkitekter utan gränser.

Hebron, Palestina: Arkitekturens makt och maktens arkitektur”.
Föredraget är en delvis surrealistisk berättelse om fragmenteringsstrategier och idogt räddningsarbete, bosättararkitektur och bibliska kalkstensstäder, gamla olivträd och kampen om vatten. Den utspelar sig på en plats där vägar byggs för att åtskilja i stället för att förena, där arkitekturens makt står mot maktens arkitektur, och mångfald mot renhetsdrömmar. Men också där akitektur – mycket tydligare än hos oss – kan stå för värdighet och överlevnad.

Information: elina.smidlund@sweco.se

 

Arkiv: Arkitekter utan gränser, Okategoriserade

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>