IDÉTÄVLING OM HEMLÖSHET AVGJORD – VINNARNA AVSLÖJAS 17/10

Av mariahook 5 oktober, 2015

Arkitekter utan gränsers idétävling om hemlöshet är nu avgjord. En namnkunnig jury har bland 35 inkomna förslag från tio länder valt ut de bästa idéerna. Resultatet kommer att presenteras på Färgfabriken i Stockholm lördagen den 17/10 som en del i utställningen ‘Experiment Stockholm’. Under eftermiddagen hålls också ett öppet samtal för allmänheten och inbjudna experter på området som tar avstamp i förslagen och diskuterar hur de kan utvecklas och förverkligas. Det är nu det viktiga börjar!

Arkitekter utan gränser har under året genomfört en öppen idétävling om Hemlöshet i samarbete med Stockholms stad, Stockholms stadsmission och Sveriges arkitekter. Syftet har varit att lyfta frågan och försöka utveckla verkliga strategier och projektidéer som kan förbättra situationen för människor som lever i hemlöshet. Inlämningen var den 18:e augusti och sedan dess har juryn jobbat med att ta fram en vinnare. Juryn har bestått av både arkitekter, journalister, en hemlös debattör samt representanter från Stadsmissionen, stadsbyggnadskontoret och Stockholms hotellhem. De har alltså haft en väldigt bred kunskapsbas och kunnat belysa frågan från många vinklar, vilket har behövts eftersom förslagen visar ett brett spektrum av tankar och angreppssätt.

”Programmet ställde en öppen fråga som kunde innebära allt från konkreta designförslag på byggnader och stadsmiljöer, att hitta nya platser att bygga på eller mer organisatoriska förslag. Så har också svaren i förslagen varit”, säger Per Kraft från Arkitekter utan gränser och 2BK Arkitekter som varit en av medlemmarna i juryn.

Vi bjuder in alla intresserade att ta del av de olika idéerna och lägga sig i debatten. Varmt välkomna till Färgfabriken i Stockholm, 17/10 kl 13. Utställningen öppnas då med prisutdelning och presentationer från vinnarna, därefter blir det samtal om hur förslagen skulle kunna genomföras och hur verkligheten för människor som lever i hemlöshet kan bli bättre.

 

/Arkitekter utan gränser, Sverige

 

www.arkitekterutangranser.se/hemlos

probono@arkitekterutangranser.se

 

Kontaktpersoner:

Per Kraft                            070-886 61 39

Jonas Torsvall                    070-758 95 58

 

Allmän idétävling om hemlöshet

 

Arkiv: Arkitekter utan gränser

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>